Friday, November 07, 2008

Bad photoshop day

Photoshopistii de pe mapamond au comis-o din nou. :)
Fotografia digitala isi pierde treptat orice veleitate documentara.
http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1857430_1794847,00.html

4 comments:

Vlad Birdu said...

Din cate inteleg imaginea asta apare dintr-un sistem inchis si nu cred ca se mai poate numi imagine documentara. Din cate imi amintesc retusari complicate ale imaginii legate in mod direct de cultul personalitatii le facea si nea Ceasca (si probabil multi altii...). Singura diferenta pe care o vad e inlocuirea pensulei normale cu una digitala :). In mare sunte de acord cu ceea ce zici insa nu stiu daca asta e cel mai bun exemplu.

stefan dinu said...

Afirmatia "fotografia digitala isi pierde credibilitatea" nu imi apartine. Este preluata de la Mark Power, auzita de mine in timpul unui seminar. Asta este un mic exemplu. Insa chiar si fotografiile neatinse, dar care exista doar in format digital, vor fi cu greu "crezute" peste un numar de ani. Si pe printurile de pe film se faceau interventii. Dar ramanea filmul ca martor. ;)

Vlad Birdu said...

Ce incercam sa zic e ca in cazul asta imaginea oricum nu are valente de imagine documentara datorita locului idn care provine. Valoare propagandistica da...
In rest credibilitatea fotografiei documentare in general cred ca tin de o suma de factori (plecand in pasi de la credibilitatea fotografului si ajungand la credibilitatea publicatiei care transmite informatia). Stiu ca tu te referi si la alte aspecte (010111 vs informatia prinsa pe film) insa bottom line credibilitatea e cam aceeasi indiferent de suport. Informatia in forma bruta e gestionata de oameni si din punctul asta se poate merge in orice directie. Peste un numar de ani cred ca vor fi "crezute" la fel cum sunt si acum in ideea in care mediul principal de informare va avea intotdeauna avantaj si va influenta perceptia si gradul de acceptare/digerare al maselor.

Vlad Birdu said...

Ah da :) Nu mai am baterii la tastatura se pare si au disparut o gramada de litere :P