Sunday, January 28, 2007

Rajasthan Respect 1

Religia nu este o paranteza in viata unui rajasthani. Nu este ca atunci cand de Paste, de Craciun, la nunti si cumetrii, intri spasit in biserica si te simti mai aproape de sferele celeste, iti faci promisiuni de a fi mai bun si chiar te simti un pic mai bun dupa ce te-ai lipsit de o hartie de 10 lei noi in cutia milei. Religia este traita si nimic nu e strain de religie. Nici macar sexul reprezentat des in basoreliefuri pe peretii templelor. Oamenii se intampina cu numele unei divinitati locale (Ram ram sa de la zeul Rama), pe case este desenat placidul Ganesha in roz, la masa se multumeste zeului patron pentru mancare, spalarile sunt de multe ori rituale si apa e considerata sfanta si respectata.
Pentru cei mai multi rajasthanii, cel mai important zeu este Ganesha. Si nu intamplator acesta este zeul ospitalitatii, il gasesti pictat pe intrarea in case si are culoarea roz, ce reprezinta de asemenea ospitalitatea si respectul fata de vizitator.
Am intrat in temple lunea la pranz, joi dimineata, marti seara. In orice zi si la orice ora templele erau populate. Iar cei ce le populau isi traiau sincer experienta. Se rugau, cantau, faceau zgomote, aprindeau betisoare parfumate si atingeau idolii.
Lucru care m-a pus pe ganduri a fost insa respectul pentru celelalte religii. Nu exista ingamfarea crestinilor sau a musulmanilor care sunt convinsi ca ei exerseaza adevarata si unica credinta. Ca sunt pe calea cea buna doar ei si vor sa ii conivnga si pe altii sa accepte acest "adevar". Iar metodele de convingere au avut intotdeuna si victime colaterale.
Hindusi accepta orice divinitate si sunt chiar foarte curiosi cu privire la zeul tau preferat. Ei inteleg cu multa dificultate cum noi avem doar unul singur. Comparand cu trinitatea Hindusa unde Brahma este creatorul, Vishnu pastratorul creatiei, iar Shiva distrugatorul, le e foarte greu sa inteleaga cum la noi unul singur se ocupa de tot. Cum pridideste? Si tot el distruge? Nu el? Atunci cine? Pai vezi ca aveti si voi doi? Nu il venerati pe distrugator? Pai ce s-ar intampla fara el? Cum se balanseaza? Fara el ar disparea tot.
Este o falie adanca intre felul in care inteleg ei legatura cu divinitatea, in comparatie cu religiile monoteiste. Si cu toate ca, personal, nu pot accepta existenta mai multor dumnezei, nu pot sa nu ma intreb cum ar fi aratat lumea daca hindusii sau budistii ar fi fost majoritari. Cate vieti de "eretici" si "infideli" ar fi fost salvate.
In Jaipur, in a doua mea zi in Rajasthan, am vizitat un templu mai rasarit. Templele hinduse nu au nimic din maretia catedralelor gotice si nici din frumuseata ornamentelor marilor moschei. Sunt mai degraba locuri familiare, invadate de mirosurile esentelor arse, idoli cam kitschy, sofran si mult zgomot. Insa ce mi-a atras atentia a fost unii dintre stalpii pe care se gaseau zeitati si invatatori. Primul care mi-a atras atentia pentru ca mi se parea ratacit in panteonul hindus a fost Confucius. Imediat l-am gasit si pe Mohamed si pe Iisus, dar si pe Sf.Petru. Am inteles atunci pe loc, mai bine decat ar fi reusit sa imi explice 100 de carti, ce inseamna pentru hindusi toleranta religioasa si respectul pentru religie in general. Nu numai pentru cea mostenita de la parintii tai.

(m-am gandit sa si ilustrez textul cu imagini explicite, chiar daca nu au o valoare fotografica deosebita. doar ca argumente vizuale)

Grup de pelerini rugandu-se pe malul lacului Pushkar, unde legenda spune ca Brahma a scapat o floare de lotus in timpul creatiei care s-a transformat in respectivul lac.



Brahman intorcandu-se de la baia rituala zilnica.



Femeie rugandu-se inaintea unei bai rituale in templul maimutelor de langa Jaipur.



Toleranta religioasa specifica hindusilor.



Templele sunt populate de multe ori si de alte vietati, precum vaci, maimute sau, in cazul unui singur templu, de mii de sobolani.



Manifestarile religioase sunt galagioase. Toti canta, unii bat in tobe iar altii gadila clopotele.



Templu in mijlocul desertului, la mai mult de 4km de cea mai apropiata casa. Fiecare dintre turle adaposteste un idol, o reprezentare a unui alt zeu.



Ganesha, zeul roz, decapitat de Shiva si pricopsit cu un cap de elefant la sugestia lui Brahma. Cel mai popular zeu in Rajasthan, simbol al ospotialitatii si a depasirii obstacolelor.(doar a trecut peste faptul ca si-a pierdut capul...)

7 comments:

Anonymous said...

si fotografiile si povestea sunt foarte frumoase (exista talent in ambele directii, iar ideea cu o carte lansata din experienta acumulata acolo nu-i chiar rea)

eu probabil ca nu voi vizita niciodata india, de aceea postarile de aici sunt binevenite (citind in romaneste, reusesc mai mult sa "ating" locurile decat lecturand de pe siteuri straine)...

curiozitate... in afara de partile bune vazute in oamenii de acolo, ai regasit / descoperit si apucaturi rele prezente in alte civilizatii? poate ar fi interesant de publicat si ceva impresii pe partea asta

Anonymous said...

Acum au inceput imaginile tale sa prinda substanta. Nu ca ar fi fost lipsite de asa ceva, dar poveste le da o noua viata. Sper ca mai urmeaza.

stefan dinu said...

@dan, sunt si chestii neplacute. Cele mai multe sunt arhi-cunoscute: mirosul, gunoaiele care stau peste tot, faptul ca nu poti bea apa si manca decat in locuri safe. Dar cel mai mult am fost agasat de atentia pe care o primesti ca turist. In sensul ca, trecand pe strada, se gasesc o gramada de vanzatori care ti-ar vinde orice, cersetori foarte insistenti, s.a. Si asta nu e deloc placut, mai ales daca vrei sa faci street photos. Toata lumea e atenta la tine si e greu sa faci instantanee.
Iar daca faci imprudenta de a-i da unui cersetor ceva, te-ai asigurat pe cateva ore cu o gasca de cersetori dupa tine. In plus, americanii vostrii i-au invatat sa le dea bani pentru poze. Am avut eu grija sa-i dezvat. ;)

Alecu said...

ok, ok, unde-s pozele ?!? erau peste 10 serii de poze superbe aci ! :(

Anonymous said...

e greu sa faci instantanee? :))))) tztztztztztz
ingrozitor... trebuie sa mai incerci ;)

ce ma mira este ca alegi sa redai India in alb si negru.
mi se pare o alegere neinspirata, avand in vedere ce orgie cromatica inseamna tara asta...

stefan dinu said...

@alecu, cele 13 serii (cu imagini color) sunt acum doar pe HDD meu. Or sa apara intr-o galerie separata pe care o sa o anunt aici cand va fi gata.

Alecu said...

sooper! abia astept sa le pot admira din nou.